Hvad er en fødselsdepression egentlig, og hvilke symptomer er der?

Fødselsdepression ser forskellig ud fra person til person, og kan ramme på forskellige måder.. Det er vigtigt at forstå, at depression ikke altid ser ens ud, og det er afgørende at søge professionel hjælp hos en psykolog eller læge, hvis du eller nogen, du kender, oplever tegn på fødselsdepression – især efter store livsændringer, som når I får et barn. Du kan læse mere her og booke en tid hos psykolog her.

Fødselsdepression er ikke kun en tilstand, der rammer kvinder. Det er velkendt, at kvinder kan opleve dyb tristhed, angst og følelser af utilstrækkelighed efter fødslen, men mange ved ikke, at mænd også kan rammes af fødselsdepression.

Hos kvinder kaldes det ofte efterfødselsdepression, men hos mænd ses det som en reaktion på de store livsændringer og pres, der følger med at blive far. Fødselsdepression hos både mænd og kvinder bør ikke ignoreres. Så kontakt lægen eller en psykolog for at få hjælp til at håndtere symptomer og finde den rette behandling. Tidlig indsats kan gøre en stor forskel i genopretning og velvære for hele familien.

Symptomer hos kvinder, kan være:

1.  tristhed og grådanfald

2. angst og bekymringer om barnets velbefindende

3. følelser af utilstrækkelighed som mor

4. søvnproblemer og irritabilitet

Symptomer hos mænd er oftest:

1. træthed og udmattelse

2. irritabilitet og vrede

3. social tilbagetrækning

4. følelse af manglende forbindelse til barnet eller partneren.

Hos mænd kan fødselsdepression ofte gå ubemærket hen, da det manifesterer sig mere som irritabilitet, stress eller følelsesmæssig afstand. Det er vigtigt for begge forældre at få den nødvendige støtte og hjælp, når de oplever disse symptomer. Kontakt os her, hvis I er i tvivl om hvorvidt I har brug for vores hjælp.